Queen of Kammebornia

Adventskalender

Kategori: Kammebornias advent och jul, Livet liksom, Queen of Kammebornias handarbete

 
Nu kan december börja i morgon. Paketkalendern är klar. Barnen turas om att få små paket hela december. Jag broderade kalendern när jag var 19 år och flyttade hemifrån och tänkte att jag ville ha en massa barn som jag kunde ge små paket. Det var ju bra, för nu när jag har en massa barn som jag får ge små paket skulle jag nog inte ha tid att brodera en kalender. Nu hänger den på köksdörren, precis som den ska sista kvällen i november. 
 
 

Lite förberedelser

Kategori: Det gröna Kammebornia, Kammebornias advent och jul, Livet liksom

 
 
Ibland känns det skönt att åka ifrån alla förberedelser inför advent och jul. Inte för att fly utan bara för att få mer kraft och inspiration. Och för att köpa handstöpta bivaxljus till adventsljusstaken. Och för att sitta med dig på ett café och dricka kaffe länge och skratta och prata och just förbereda oss. En roadtrip till Järna är en liten semester på några timmar som vi unnar oss ibland. Vi köper te och ljus och mjöl och är tillsammans utan att samtidigt hänga tvätt och diska. Det är fint båda delarna, men det är som en nödvändig del av förberedelserna för oss, att åka bort några timmar. Sen kommer vi hem och du putsar fönster och jag gör pepparkaksdeg och planterar hyacinter och snart så kan advent komma. Lite mer förberedelser bara. 
 
 
 
 
 

När kvällen kommer till ro

Kategori: Den kammebornska kungafamiljen, Livet liksom

 
När kvällen kommer till ro och vi ligger under täcket, och ser Mios lykta lysa där ute, pratar vi om våra barn en stund. Om lillebror som bjudit hela familjen på kvällsfika, med te och tända ljus, nykokt smörkola som överraskning och mandariner och julmusik. Den stunden är så fin, när alla läxor är gjorda, disken är diskad och alla är tillsammans runt köksbordet igen. Berättelser, prat och planer, lite undringar och mums med kola, var Ebenezer Scrooge ond och hur blir det med granen och vilken stjärna ska hänga var? Skratt och bus och sen ska alla sova. Vi pratar om de andra barnen som skrivit noveller så bra att man undrar vilket förlag som ska nappa först, en lek med fantasi och ord och en språkbehandling som från himlen och med spänning därtill. När man bara går i åttan. Det är inte så bara det. Och en syster som lär sig japanska på egen hand bara för att hon vill med en katt i knäet. Och så brorsan som alltid glider in med det där stora leendet och de där varma kramarna på väg till nästa grej. Och en storebror som kan vika de svåraste origamifigurerna och som skalar sin mandarin så att mönstret av skalbitarna bildar en bild av en fisk i stearinljusets sken.