Queen of Kammebornia

Att byta perspektiv

Kategori: Livet liksom, Queen of Kammebornias filosofi, Skolan

 
Jag tycker om att byta perspektiv ibland. Jag tror att det är bra att göra det. Att se saker från andra håll än man är van vid. I Döda poeters sällskap låter Mr Keating eleverna ställa sig på bänkarna för att just byta perspektiv. För att se klassrummet från en annan vinkel än de är vana vid. Jag brukade göra det med mina elever ibland också, när jag jobbade som lärare. Jag har klättrat på köksbänkarna med mina barn och legat på golvet och tittat upp i taket för att se hur rummet ser ut underifrån. Jag kan bli alldeles full i skratt ibland om jag står högt upp på en stege och ser ett rum uppifrån. Det ser helt annorlunda ut än man är van vid när man går omkring som vanligt. När barnen var små brukade jag ibland servera mellanmålet under köksbordet istället för vid bordet som vanligt. Det var mysigt att sitta där under, som om vi hittade ett nytt rum i rummet liksom. En gång när vi satt där och åt mellanmål sa storebror: Att sitta här under köksbordet och äta äppelbåtar med dig mamma och med mina syskon, det är livet tycker jag. Det var en fin stund. Men man får inte klättra på bänkarna och sitta under köksbordet för ofta, för då blir det ju inte speciellt. Det måste liksom avvika från normen och då får det ju bara ske ibland om man vill behålla effekten. Effekten är att genom att bryta mönster, genom att se saker från ett nytt eller annorlunda perspektiv, se hela världen från ett nytt eller annorlunda perspektiv. Då kan det väckas nya tankar och nya saker kan hända. Som att man känner livet i sig när man äter äppelbåtar. Eller att man lättare kan sätta sig in i andra människors sätt att tänka och se saker. Att se världen med nya ögon, från nya vinklar. Jag tror att man genom att byta perspektiv ibland kan utveckla ett vidare synsätt och därigenom i förlängningen bli en mindre inskränkt och mer empatisk och förstående människa. Att liksom öppna våra tankebanor för nya kullerbyttor, loopar och labyrinter som kan förbättra världen.

Jag tycker om att ligga på marken och se upp i trädkronorna eller ormbunkarna. Jag tycker om att se världen från nya perspektiv. Precis som jag vill se problem och problemlösningar från olika håll för att finna den optimala lösningen.
 
 
Temat för veckans fotoutmaning hos Edith & jag och Mamma med ambitioner är Underifrån. Fler bilder och tankar om Underifrån finns hos Maria och Kristina.

Grötfrukost

Kategori: Den kammebornska kungafamiljen, Frukost, Kammebornias kök, Livet liksom

 
Ibland är det brakfrukost i trädgården, ibland i köket. Ibland när det är höst eller vinter är det grötfrukost och det är fint att se alla barnen få varm mannagrynsgröt i magarna innan dagen startar och löven fortsätter falla och graderna sjunker och gässen ropar på sin väg söderut. 
 

Lemon Posset

Kategori: Kammebornias kök, Livet liksom, Pia hjärta Dennis är lika med sant, Skolan, Vännerna

 
Jag minns en dag för flera år sedan. En dag i slutet av maj när jag satt ute i vårkvällen med mina vänner och vi drack te och vin och läste dikter för varandra. Min mormor hade ramlat och låg på sjukhus och du bodde i ett annat hus någon annanstans men vi möttes varje möjlig stund. Det var innan din hjärtinfarkt och innan Mio dog. Det var på den tiden då jag kunde möta dig på skogsstigen i morgonsolen. Den här kvällen var du hemma med dina barn och jag var orolig för min mormor och jag längtade efter dig. Jag ville så gärna att du skulle sitta där med mig och mina vänner under stjärnhimlen och höra på mina dikter. Och på William Blake. Och Whalt Whitman. Och Bob Hansson och Edith Södergran och jag skulle vara stolt och glad. Men nu var jag orolig och nedstämd och lågmält lycklig på en och samma gång. Jag visste att allt skulle bli bra. Jag visste att om man ska följa sitt hjärta så har man inget val och jag visste att stjärnorna sjöng för oss, för kärleken och för livet. Och jag var så glad och trygg att mitt i oron sitta där med mina vänner och filtar och papper och pennor och vin och poesi och varmt te. Allt medan näktergalen sjöng och häggen blommade och doftade. Min mamma brukar säga till mig att när häggen blommar, då kan inget ont hända mig.
Då och där i majkvällen, bland lyktor och filtar, kom Gabriella med en bricka full av små glas med den ljuvligaste desserten. Lemon posset. Och jag fick receptet av henne. Min vän Gabriella. Som alltid finns där. Som skriver de underfundigaste och vackraste texterna och tecknar de mest fantastiska bilderna. Som sjöng för mig den där våren för flera år sedan. Jag har nigit för nymånens skära, tre ting har jag önskat mig tyst. Det första är du, det andra är du och det tredje är du min kära. Och jag gick ut i natten och neg för nymånens skära och önskade mig tyst. Och sedan kom du. Gabriella, som finns som en räddande ängel när vi måste rama bilder och behöver hennes ateljé. Som kommer till mig om jag ligger på sjukhus och du måste iväg en stund och inte vill att jag ska vara ensam. Gabriella som är min vän, helt enkelt. Och som sjöng om nymånens skära tillsammans med mig, för dig, på vårt bröllop.
 
Igår kom en av mina gamla elever på middag till oss. Det är fantastiskt att få ha den förmånen att få fortsätta vara en del av hennes liv även efter studenten. Att hon kan säga att det var på mina lektioner hon lärde sig något att ta med sig i livet. Att jag inte var som de andra lärarna utan som en bra vuxen förebild. Jag rodnar och ler och tänker att det är fint, för det var ju det jag ville. Hur bär jag den äran? Hur förvaltar jag de orden? Det är sådant jag funderar på ibland. Och jag tänker på en annan elev som brukar skriva vackra brev till mig om livet. Hon säger att man måste brinna för att bli utbränd. Och det är sorgligt. Måndagsvärlden är hård. Men livet är vackert och igår fick jag bjuda på Lemon posset. Med blåbär. Och ha en fin kväll med en ung och klok tjej som har så mycket spännande framför sig. Det är fint.
 
Lemon posset
 
Koka upp 3 dl vispgrädde med 1 dl socker. Ta bort från plattan och blanda i rivet skal och saft från en citron. Häll i vackra koppar eller glas och ställ svalt i några timmar. Servera som den är eller med bär.