Queen of Kammebornia

Att hitta sin balans

Kategori: Kammebornias advent och jul, Livet liksom, Queen of Kammebornias filosofi

 
Jag hörde några kvinnor prata med varandra på ett café för flera veckor sedan. De redogjorde för sina julscheman.
 
-Vi ska vara där dagen innan och sen åker vi dit och sover över på julafton och sen på juldagen är vi hemma och då kommer de men inte de för de måste dit. Och de vill ju inte men nu har de bestämt att de kör vartannat år. 
- Ja, det är ju mycket att planera. Vi ska äntligen vara hemma. Och de kommer men inte de och sen måste vi åka till dem på annandagen. Och vi ska fixa skinkan och de tar med sillen. Men vi har sagt att vi inte ska ha så mycket julklappar i år för det blir så upptrissat.
- Ja, vi slutade med det förra året, förutom till barnen men de får ju jättemycket så det är inte så kul att ge tycker jag.
-Nej, det liksom försvinner i mängden.
-Nästa år vill jag verkligen vara hemma hela julen, det skulle vara så skönt. Men det går nog inte för de vägrar ju åka iväg och de blir sura och vi har lättast att åka. 
-Jag är jätteglad att vi är hemma i alla fall på julafton. 
 
Jag orkar inte höra mer. Jag blir stressad bara jag tänker på deras jular. Jag tycker att det är så många ord som måste, kör, inte, bestämt, går inte, vägrar och sura. Jag vill mer ha julord som lugn, ljus, glädje, tillsammans, gott, vackert, skönt. Sen tänker jag att de säkert blir stressade om de hör om min jul. Jag som bakar pepparkakor i vedspisen och mal mandeln till mandelmassan och lägger in min egen sill och bakar knäckebröd och gör chokladkola och praliner. Och inte åker någonstans på flera dagar. 
 
Jag önskar att alla fick fira jul så som de vill. Hemma eller borta eller inte alls. Med eller utan släktingar och julklappar. Med hembakat vörtbröd i vedspisen eller med köpt pepparkaksdeg eller med Abbas sill. För alla måste hitta sin jul och sin balans. Inte bara hålla på och leva upp till alla andras förväntningar på julen och på prestationer och saker. Det är ju helt värdelöst att ha hela släkten hemma på middag om man inte vill det. Eller att åka bort när man vill vara hemma. Eller att baka saffransbullar när man inte tycker att det är roligt. Eller att skämmas för att man är präktig och lägger in egen sill. Eller att skämmas för att man köper färdig och inte orkar eller vill lägga in sill. Eller att köpa julklappar bara för att man tror att man måste. Varje gör som varje vill tycker jag! 
 
Jag blir så beklämd av alla stressade julscheman jag hör talas om överallt när människor inte alls låter glada och nöjda utan bara liksom har fått ihop någon slags logistik ungefär som när det kör ihop sig en vanlig tisdag med fotbollsträning, musikskola, tandläkarbesök, bilverkstan och kusinens födelsedag. 
 
Jag vill att alla ska få den jul de önskar, inte den de tror att andra önskar och förväntar sig. Hur bra blir det? Vi är alltid hemma alla juldagar och det är bara vi och barnen och det är alldeles fantastiskt skönt, för vi tycker om att vara hemma och vi tycker om att spela spel och läsa högt och äta gott och knäcka nötter tillsammans. Det vill jag ge mina barn. En lugn och vacker jul tillsammans. För mig är det omöjligt att sitta i en bil och passa tider och åka omkring just de där dagarna. Men om man vill det ska man naturligtvis göra det. Varje gör som varje vill. Det viktiga är bara att man verkligen vill. Inte att man bara klämmer in sig i ett julschema.
 
Var och en måste hitta sin egen balans bland granar och pepparkakor.
 
 

KOMMENTARER:

 • anette säger:
  2013-12-11 | 21:34:35
  Bloggadress: http://anettan.blogspot.se

  Ja julen är mysig men består av många måsten också. Jag försöker ändå att göra det känns mest rätt för oss men det är inte alltid lätt att få ihop. man vill inte såra någon utan att alla ska vara nöjda och glada.....inget lätt pussel att få ihop. Kram Anette

  Svar: Nej, det är inte alltid lätt. För oss är det en sorg på ett sätt att inte ha en stor släkt och en lättnad på ett annat sätt. Kram!
  Queen of Kammebornia

 • Anna Margareta säger:
  2013-12-11 | 21:48:29
  Bloggadress: http://www.annamargareta.blogspot.se

  Jamen det är ju därför man tycker att julen är så jobbig. I år har jag redogjort för nära och kära att det faktiskt blir jul lite på vår lilla familj villkor också. Annars blir man sönderstressad.

  Kram

  Svar: Bra! Heja dig. Konstigt att man måste redogöra för det, men det är ju så det fungerar, jag vet. Kram!
  Queen of Kammebornia

 • Tina säger:
  2013-12-11 | 22:34:07
  Bloggadress: http://www.tinasgodating.blogg.se

  "Varje gör som varje vill", det har jag kommit att gilla när jag börjat följa din blogg:)
  Jag blir irriterad av att man i vår lokalradio(och alla andra med förresten) börjar redan i september att prata om julstress, om den redan kommit, hur man ska undvika, hur gör ni etc.... Herregud, dom förstör ju hela alltet och dessutom stressar man upp även dem som egentligen inte är det bara för att alla pratar om denna stress.
  När vi fick barn två av fyra så sa vi stopp till att åka bort på julaftons förmiddag på fika för att ha dödshungriga barn som bara fikat kakor ända fram till efter Kalle. Nu samlas vi alla sex i "storsängen" och öppnar våra julstrumpepaket, sedan brukar gårdstomten ha varit hos hönsen och ofta kan dom ha "glömt" både gröt, luva och paket där:)
  Sen öppnar vi våra egna paket under granen efter frukosten där vi har tid att titta på allas gåvor. Sen lufsar vi på under dan tills det är dags att antingen åka till mor & far som bor 500 meter härifrån eller så ställer vi iordning för att släkten kommer hit. Vilket som så är det myspys och oftast planerat i god tid så det inte blir stress och panik. Vi slår tillsammans in alla paket ca en vecka innan jul så man slipper sitta med det hela natten före tex.
  Kram

  Svar: Klokt av dig. Man måste hitta sitt sätt som man känner är bra. Kram!
  Queen of Kammebornia

 • Elin - Photos by Arvegil säger:
  2013-12-11 | 22:35:12
  Bloggadress: http://arvegil.blogg.se

  Precis sådär har många jular varit för oss, med Pärs föräldrar nästan 40 mil bort och många traditioner och "måsten" som skall anpassas efter. Det har inneburit mycket onödig stress och sura miner för sena ankomster av olika orsaker. Men nu har vi bestämt oss för att ta det lugnt och göra det vi själva vill. Ja, i år jobbar jag både julafton och juldagen vilket för mig bara ger en tacksam ursäkt till att inte behöva åka till massa ställen. Firar jul gör jag med familjen ändå under tiden däremellan. Vi ska åka till min mor på julafton men förutom det har vi ingenting annat inplanerat. Så fantastiskt underbart, faktiskt.
  Nästa år hoppas jag vara helt ledig, även från jobb, och då tänkte vi fira julafton bara familjen, möjligtvis om vi åker till min far på eftermiddagen.
  Vi måste komma ihåg att julen är en högtid att samla familjen, oavsett hur stor eller liten den är. Julen borde få vara kravlös och verkligen bara handla om att ta vara på nära och kära, om att visa och få kärlek.

  Svar: Vad skönt Elin, hoppas ni får en fin jul! Kram!
  Queen of Kammebornia

 • Fröken Bella säger:
  2013-12-11 | 22:41:28
  Bloggadress: http://frokenbella.se

  Vi har bestämt- inga julklappar(förutom till barnen, det är ju deras första jul!), bara familjemys och umgänge i massor utan några måsten och krav. Så skönt att det borde vara självklart för alla.

  Svar: Vad fint Bella! Stor kram!
  Queen of Kammebornia

 • ceuella säger:
  2013-12-12 | 00:22:53

  Det är sällan så renodlat att folk gör saker direkt mot sin vilja. Man kan vilja vara hemma - men ändå vilja träffa dem som inte så gärna reser eller kan resa. Man kan vilja vara ensam, eller bara med familjen - men ändå veta att den dagen kommer man ändå att sakna den stämning man förknippar med jul tillsammans med andra. Man kan vilka ta ett beslut om att inte köpa julklappar - men ändå vilja ge genomtänkta gåvor till den älskade släktingen som bor långt bort och. har det knapert och rätt så ensamt.

  Firar dina och Dennis barn alltid jul med er, alla dagar?

  Svar: Ja, visst är det så. Och det svåraste är ju när man både vill och inte vill någonting. Men oftast brukar det kännas bättre när man väl bestämt sig och hittat sin väg att gå, som känns bäst i hjärtat. Det är svårt om andra blir besvikna då... Våra barn firar alltid julafton med oss för att de vill det. Mina barn är hos sin pappa kvällen innan julafton och på julaftonsfrukost, sen kommer de hit och Dennis barn åker till sin mamma på juldagen eller annandagen, men vi andra är hemma. Jag är glad så länge de vill göra så, men det är nog för att de alltid bott mest hos oss och vi älskar julen och de vill vara tillsammans med varandra förutom med oss. De har blivit som syskon allihopa. Jag tänker som dig med julklapparna också, men det är ju en himla skillnad med genomtänkta, utvalda, fina presenter och en massa saker för sakernas skull. Varje gör som varje vill och det dåliga samvetet tycker jag man ska skippa, det blir inget roligt då. Hoppas du får en fin jul precis som du mår bra av! Kram!
  Queen of Kammebornia

 • Lena - gott för själen säger:
  2013-12-12 | 06:31:07
  Bloggadress: http://gottforsjalen.se/

  Ja, fy vad jobbigt många har. Vet ett par i dryga 20-årsåldern som har skilda föräldrar och kände att de måste stressa runt till alla fyra föräldrar (med nya partners) på två juldagar. Annars skulle de bli besvikna.

  Alla måste väl få välja!

  Kram Lena

  Svar: Ja, jag tänker aldrig bli besviken på någon som inte hinner, orkar, vill komma till mig. Kram!!!
  Queen of Kammebornia

 • mittgodastefinaste säger:
  2013-12-12 | 06:43:46
  Bloggadress: http://mittgodastefinaste.blogspot.se/

  Bara ordet julstress är ju helt galet! Vi har faktiskt inte ett enda stressmoment inplanerat och det är jag så glad för och tuffar på nu 7 arbetsdagar till!

  Kram jenny

  Svar: Ja, eller hur! Som en motsägelse! Kram!
  Queen of Kammebornia

 • Åse säger:
  2013-12-12 | 06:55:56
  Bloggadress: http://schnauzeraxl.wordpress.com

  Bara ordet jul är för många stressande, hos oss har vi lagt julstressen bakom oss, lagom med jul mat, lagom med julklappar. Allra viktigast att vi får njuta tillsammans, familjen, prata, umgås och njuta. Kram Kram

  Svar: Det låter härligt! Kram!
  Queen of Kammebornia

 • AktivaDagar säger:
  2013-12-12 | 07:02:15
  Bloggadress: http://aktivadagar.blogg.se

  Så viktigt! Att hitta sitt sätt, lyssna på sin egen röst...

  Svar: Ja, jag tror verkligen på det. Kram!
  Queen of Kammebornia

 • Villa Freja säger:
  2013-12-12 | 07:32:19
  Bloggadress: http://villa-freja.se

  Här är vi definitivt inte stressade, mer än möjligtvis för att Chris måste jobba över jul (men tack och lov fick semester på julaftonskväll). Vi ska fira hemma, bara vi fem. Lugnt och skönt. Fast lite ensamt? Kram.

  Svar: Vad skönt att ni slipper stressa! Kram!
  Queen of Kammebornia

 • Anonym säger:
  2013-12-12 | 08:03:47

  Många blir stressade av att höra ordet "jul" och det är så himla tråkigt, var finns glädjen, gemenskapen och värmen? Jag var stressad tidigare men nu har jag lagt ner det, vi tar det som det blir och är glada för de som kan komma till oss.
  Jag tror kanske att det är många som skulle vilja baka och fixa så som du gör men idag i finns det inte tid när båda ska jobba heltid, tyvärr.
  Njut du av din jul när det bara är ni hemma, när era barn har flyttat hemifrån och har egna familjer kanske det inte blir riktigt så. När man bor på olika håll och ändå vill träffas.
  Sen undrar jag också - varför ska ALLA träffas just på jul? Året har 365 dagar.
  Kramar Eva

  Svar: Ja, visst finns det fler dagar!
  Queen of Kammebornia

 • Cattis säger:
  2013-12-12 | 08:47:26
  Bloggadress: http://cattise.blogg.se

  Hej Pia! Du skriver så fint och viktigt om julen. Jag blir utmattad när jag tänker på allt stress och fläng. Vi tycker bäst om att vara hemma, dom som vill är välkomna att komma hit och själva ta med sig det som är viktigast för dom på julbordet. Enkelt och smidigt. Jag brukar tänka att allt som kan förberedas ska vara klart före december, t.ex. julgodis (hrm fast risken är ju att det tar slut så man får göra mer), köttbullar i frysen m.m. I december jobbar jag för mycket, tyvärr, jag hoppas ha lärt mig till nästa år att inte ta på mig massa extrajobb. Men eftersom det mesta är klart så funkar det även om jag skulle önska mig mer hemmatid och mys med familjen. Och böcker! Förresten undrar jag om ni har läst Nattens cirkus? Jag tänkte på din bokslukande dotter när jag läste den. Jag och min man läste den och den var väldigt bra, trots att det bara är en bok, annars läser vi helst serier så det inte tar slut på en gång...

  Svar: Så där har jag också sagt förr när släkten var stor. Nu är det bara vi och det förenklar ju det hela även om det kan vara fint med en stor släkt :) Nattens cirkus ska jag hålla utkik efter, tack för tips! Kram!!!
  Queen of Kammebornia

 • Sofia säger:
  2013-12-12 | 09:06:09
  Bloggadress: http://girlsofsweden.tumblr.com

  Bra blogginlägg!

  Svar: Tack!
  Queen of Kammebornia

 • Siv säger:
  2013-12-12 | 09:08:15

  Det här är en bra början på dagen! Titta in till dig och läsa dina kloka ord.
  Kram!

  Svar: Tack Siv!
  Queen of Kammebornia

 • Lena säger:
  2013-12-12 | 09:55:21
  Bloggadress: http://mellanhimmelomylla.blogg.se

  Så klokt och bra du tänker och skriver. Jag håller helt med dig, stressen kommer av andras (släkten)känslor och förväntningar. Har försökt flera gånger att bara vara vi och på våra villkor, men det har gjort släkten ledsna. Tänk att man ska känna så, det förstör så mycket. Vi gjorde nog "fel" från början... Jag var en sådan romantiker som ville göra så mysigt och fint och samla alla hos oss, tills det under årens gång blivit för mycket och en börda. Jag jobbar med det.
  Kram

  Svar: Det är svårt. Jag vet! Kram!
  Queen of Kammebornia

 • Ia säger:
  2013-12-12 | 10:07:40

  Jag säger som anette, det är inte så lätt. Det blir ju inte alltid "varje gör som varje vill" utan "jag gör som jag vill". Om vi vill stanna hemma och gör det sitter gamla föräldrar som har svårare att resa ensamma på julafton, och det vill vi inte heller. Så vi kan inte säga "nu gör vi som det passar oss" utan att såra någon annan. Vems känslor är viktigast?

  Svar: Visst är det svårt! Man får väl kompromissa ibland, för om man inte vill att föräldrarna ska vara ensamma så vill man kanske åka dit ändå, men vara hemma också. Och det är ju då det är svårast, när man både vill och inte vill. Inte är det lätt. Men ibland vill gamla föräldrar ha besök och ibland kanske man bara tror att de vill det, det kan ju också vara olika. Och jag tänker att bry sig om varandra är jätteviktigt så klart! Men man ska nog passa sig för att göra saker för att andra inte ska bli sura eller besvikna och mer tänka att man gör det för att man vill glädja någon och kanske förhoppningsvis tycka om att göra det själv också. Kram!
  Queen of Kammebornia

 • Agneta säger:
  2013-12-12 | 12:12:56

  Så sant allt du säger! Har själv haft tre perioder med olika jular i mitt liv. Alla lika fina. Barndomshemmets, med svärföräldrarna, svägerskor,svågrar och barnens kusiner och sen tre år tillbaka med dotterns svärföräldrar. Var sak har sin tid och man får anpassa sig efter hur livet utvecklar sig. Lyckligtvis har dock ingen närstående behövt vara ensam för att min familj varit någon annanstans.

  Tänk att du har pepparkaksgrisar modell anno dazumal precis som jag! Nuförtiden springer de ju omkring på två ben. Hi, hi!

  Svar: Haha! Ja, de gamla är verkligen finast :)
  Queen of Kammebornia

 • Lottas fotografi säger:
  2013-12-12 | 15:48:57
  Bloggadress: http://casalalotta.blogspot.se

  Kloka ord! Jag är så glad att vi äntligen till slut har funnit en bra balans på vårat julfirande! Men det tog sin lilla tid. Dumt.

 • Sabine J Öhlen säger:
  2013-12-12 | 19:21:55
  Bloggadress: http://valbefinnaren.blogg.se/

  Haha passande bild. Är det någon som lyckas få balans på värmen i ugnen när man gräddar pepparkakorna?! Inte jag! =)
  jag håller helt med! Lugn och skönt och/eller precis som man vill. Förra året var jag i Indien så det var himla skönt att glömma julen för ett år men iår ska min mamma och killen mamma träffas för första gången på julafton. Så det är egentligen det enda jag är nervös över för iår. Spännande! Får man önska en god jul redan nu?! =)

 • Bosse Lidén säger:
  2013-12-13 | 17:13:52
  Bloggadress: http://bosseliden.wordpress.com

  Vilket vackert inlägg KlokPia. Instämmer helt. Kram

Kommentera inlägget här: