Queen of Kammebornia

En hög med kokböcker

Kategori: Kammebornias kök, Livet liksom

 
Att få kokböcker i julklapp är så fint tycker jag. Då får man en present till varje gång man lagar något ur dem. Det är fascinerande hur många både bra och dåliga kokböcker det finns. Här får ni tips om några riktigt bra. Fina är de också. I länkarna hittar ni de inlägg jag skrivit tidigare om böckerna.
 
Fransk bistro
Mina drömmar om Frankrike fortsätter i Fransk Bistro. Efter en höst som i Kammebornias kök ganska starkt präglats av Julia Childs Det goda franska köket och Mia Öhrns Franska bakverk har jag fortsatt min vurm i Fransk bistro. En bok som får mig att svänga ihop nya rätter men även inse att jag redan är ganska fransk, känna mig lätt och glad och okomplicerad i min komplexitet och jag kan ligga i soffan och bläddra, titta, läsa hur länge som helst. Sen tar jag på mig kappa och basker och åker och handlar ingredienser till en ostgratinerad fransk löksoppa medan du gräddar baguetter.
 
En alldeles underbar bok full av comfort food till kulna höst- och vinterdagar, frusna själar och kurrande hungermagar. Den får mig att mumla av matlycka.
 
Grön mat
Jag som varit vegetarian större delen av mitt liv och alltid varit besatt av mat och läst ungefär alla kokböcker som finns tycker att det är så befriande nu när många köttätare äter mer vegetariskt. När meatfree monday har fått stor genomslagskraft och det kommer fler och fler vegetariska kokböcker gjorda av köttätare. Då blir det inte så extremt och ibland tråkigt och pekpinneaktigt som det tyvärr ibland blir med veggismat. Det blir mer tillåtande och tillgängligt på något vis. Grön mat är en sådan bok. Hugh Fearnley-Whittingstall från River Cottage vill att vi ska äta mer ekologiskt, närodlat och säsongsbetonat, och mer vegetariskt för vår egen hälsa, djurens och jordens skull. Han betonar det som jag varit starkt medveten om sedan barnsben, att det industriella jordbruket är etiskt och miljömässigt fel. Och han bjuder på massor av gröna recept för årets alla dagar. Boken är till för alla, inte bara för de som enbart äter vegetariskt, och det är det jag tycker är så fint. Det är då vi kommer att kunna förändra världen. Målet tror inte jag ska vara att alla ska äta vegetariskt alla dagar. Det är bättre att ha som mål att fler människor oftare ska vilja äta grönt och också kunna göra det. Den vegetariska maten ska bli mer lockande för fler och mer tillgänglig. Där är Grön mat en bra hjälp på vägen.
 
Flippin´ burgers
Jon Widegren åkte runt sex veckor i USA på jakt efter hemligheten med den perfekta hamburgaren. Jag älskar tanken på hans quest. När han kom hem öppnade han en restaurang i Stockholm, som serverar enkla burgare gjorda från grunden av bra råvaror. De använder sig bara av kött från små och medvetna producenter som har bra djurhållning och slakt. För att djuren mår bättre och köttet blir godare. Vi har redan bestämt att vi ska till favoritloppisen för att köpa en köttkvarn och igår kväll innan vi somnade planerade vi en sommarfest i trädgården med vännerna. Knasigt en vecka innan jul, jag vet, men en underbar dröm. Med Kammebornias kechup och dressing och Jon Widegrens recept på burgare, bröd, karamelliserad lök och inlagd jalapeno. Kanske dillpickles och maltvinägermajonäs också. Under ett grönskande träd med gräs mellan tårna och kvällssol som värmer.
 
Slottsträdgården Ulriksdal
Just när jag tänker att behovet måste vara stillat, hungern efter fler kokböcker med vegetarisk trädgårdsmat måste vara mättad, då kommer den här boken. Full av inspiration och godsaker, skördeglädje och nytänk blandat med det gamla som funkar. Nu ser jag fram emot en roadtrip till trädgårdscaféet i Slottsträdgården Ulriksdal en solig vårdag när snön börjar smälta. Jag undrar hur jag har kunnat missa det hittills men tänker att det är fint att det finns kvar på min to do-list.
 
En typiskt retrosnygg kokbok med massor av inspirerande recept och bilder. Jag fick den av min syster just när sommaren ville bli höst. Mycket bra indelning av recepten med sådant som går snabbare på vardagar och rätter som är lite festligare men ändå går ganska fort på fredagar och mat som tar lite längre tid på helgerna. 
 
Den ultimata kokboken skriven av Lotta Lundgren. Den bästa kanske rent utav eftersom den handlar om vad mat och matlagning verkligen är. Den handlar om passion. Och den är varm, tillåtande, frestande, klok, rapp och rolig.
 
 

KOMMENTARER:

 • LORISSA LOVEBOMB säger:
  2013-12-17 | 20:04:40
  Bloggadress: http://lorissalovebomb.se

  Jag älskar Grön mat, det är min räddning i nöden tunga dagar när allt jag vill är att värma en Billy's i micron.

  Svar: Ja, visst är den bra! Och Bonniers vegetariska är också himla bra, när man har bråttom. Kram!
  Queen of Kammebornia

Kommentera inlägget här: