Queen of Kammebornia

Små enkla trix

Kategori: Det gröna Kammebornia, Kammebornias kök, Kammebornias påsk, Livet liksom

 
Det är så bra med små enkla trix för att piffa upp påskmaten när man plockar fram rester av sill och lax och paté och köttbullar och ägghalvor ännu en gång. Idag gjorde jag äggcocotter efter ett recept i senaste Lantliv mat & vin. Jag fräste en hackad lök och en skivad vitlöksklyfta mjuka i smör, blandade i ungefär 2 dl kokta, svarta belugalinser, en påse färsk babyspenat och en dl grädde, rörde runt och kryddade med flingsalt och svartpeppar. Sen fördelade jag detta i små ugnsfasta formar, 5 st, knäckte ett ägg i varje form, saltade och drog ett varv med pepparkvarnen och sedan fick de stå i ugnen i ca 15 minuter i 175 grader. Jag rostade pumpakärnor i en torr stekpanna, blandade med lite flingsalt och strödde över de färdiga cocotterna. 

En fin påsk

Kategori: Den kammebornska kungafamiljen, Hallen, Kammebornias påsk, Konst och film och böcker och musik, Livet liksom

 
Det är så härligt att bara gå runt och njuta av påskris och små tovade kycklingar, duka fram lite mat ibland och samlas runt bordet för att sen dyka ner i olika böcker och spel och soffor. Påsken då alla just varit, är eller håller på att bli sjuka är en fin påsk för vi är tillsammans och solen lyser in på oss och vi kan hosta ikapp. Jag läser Siri Hustvedt och hon är som alltid fantastisk. Det är härligt att ha så stora barn att jag kan plocka fram böcker som betydde mycket för mig i de åldrarna de befinner sig i, presentera dem, bli nostalgisk och sen se barnet i fråga sjunka ner i en fåtölj med Rachel Carsons Silent Spring. 
 
 

Inte så bara

Kategori: Den kammebornska kungafamiljen, Högtider och traditioner, Kammebornias påsk, Livet liksom

 
Vi byggde om påskafton på grund av våra febrar och förkylningar som gjorde att vi bytte ut den årliga äggjakten i trädgården, med skattkartor och trädklätter och buskkrypning, mot en något lugnare men lika spännande och faktiskt ännu roligare aktivitet. I alla fall om man räknar skratt som ett mått på roligt. Kanske lite mer åldersanpassad också, vad nu det är, våra barn verkar vilja fortsätta med skattkartorna för alltid. Men nu låg vi finklädda som kungen och drottningen på ärten, med hundra kuddar på sängen med våra näsdukar, och barnen fick utföra och gissa charader som vi konstruerat och när de klarat två var fick de sina efterlängtade påskägg. Beatles sparkade John Lennon, Elvis dansade breakdance, Jesus löste korsord och Zlatan la ägg. Sen sjöng Dennis en blues för Ella och den urartade till mera skratt och vi drack massor av te och trevade efter godis i skålarna och låg i röda soffan och tittade på Ture Sventon medan näsduksberget växte och alvedonpaketen tömdes. Det är så fint med kravlös påsk. Bara vi, som inte är så bara utan det finaste som finns. Min älskade familj