Queen of Kammebornia

Tack september

Kategori: Det gröna Kammebornia, Kammebornias trädgårdar, Livet liksom

 
Ibland känns det som om de där sista rosorna doftar mest. Det brukar alltid vara någon ros som doftar ända in i november när alla de andra för länge sedan blivit nypon och liksom vandrat vidare. Och jag fascineras varje år av knopparna intill trädens gyllene höstlöv. Knopparna där nästa års små ljusgröna löv redan nu ligger och vilar och väntar på vårsol, vitsippor och näktergalssång. En liten tid får de vara intill varandra på grenen. Det som är färdigt och det som ska komma. Och överallt i naturen påminns jag om livets vackerhet och skörhet. Om cykler och kretslopp. Gräsmattan är full av löv, som ett täcke innan snön. Och alla löven ska maskarna dra ner och äta upp och omvandla till jord där det kan växa nya plantor när snön smälter sen efter den långa mörka vintern. Jag har aldrig krattat bort några löv. Då får ju inte maskarna någon mat tänker jag och förresten har jag annat att göra. Och sen blir det vår och då är alla löven borta. Som ett trolleri. Fast det är det inte. Bara ett kretslopp, fast det är ju inte så bara. Tänk att efter världens varmaste längsta sommar fick vi världens varmaste vackraste höst. Snart blir det mörkare, kallare och lerigare. Men då är det dags att förbereda advent och jul. Och än så länge är det äppeldagar, solstunder och varmvindar. Tack september för i år!
 

Äppeldagar

Kategori: Det gröna Kammebornia, Kammebornias trädgårdar, Livet liksom, Pia hjärta Dennis är lika med sant

 
Det är äppeldagar nu. Dimmiga morgnar och mörka kvällar och däremellan sol och krispig luft och äpplen som väntar på att bli kakor och mos och kräm. Eller så får de bara ligga och vara vackra och ätas ett och ett. Jag placerar ut dem lite här och där i skålar och lådor och på fat. Eller direkt på bordet. Jag går runt i hösten och låter mig uppslukas av alla dofter och färger som är som intensivast just nu, precis innan de ska försvinna. Bra höstord tycker jag är äpple, ull, löv, orange, röd, gul, brasa, vantar och solstunder. Och jag vill sitta i solstunderna med en kopp kaffe och ditt leende. Med äpplen runt omkring och löv som lyser, prasslar, singlar ner.
 

Jag vill att det ska dofta nybakat bröd

Kategori: Frukost, Kammebornias trädgårdar, Livet liksom

 
En söndag som börjar med varsitt hallonhjärta i yoghurten och nyslungad honung. Frukostarna i sängen har börjat om efter en lång sommar med trädgårdsfrukostar. Vi dricker kaffe på en filt i solen och den svarta katten vill vara med. Jag nystar garn och du hjälper mig att hålla i härvan så som jag alltid gjorde för min mamma och min mormor när jag var liten. Hönorna springer omkring och vi packar ihop. Alla barnen har varit borta hela helgen och när det blir söndagkväll ska de komma hem. Vi bäddar sängar och gör fint. Du dammsuger och plockar i ordning och eldar i alla kakelugnar och jag kokar äppelkräm med kanelstång och bakar dinkelbullar med solrosfrön. Jag vill att det ska dofta nybakat bröd när barnen kommer hem och lyktor ska lysa på verandan. De kommer och vi får sitta tillsammans runt köksbordet och berätta ihop oss med varandra och lyssna på brassprak och kattspinn och ta lite mer äppelkräm.