Queen of Kammebornia

En Julsaga

Kategori: Den kammebornska kungafamiljen, Kammebornias advent och jul, Konst och film och böcker och musik, Livet liksom

 
 
Jag har alltid tyckt om högläsning. Att läsa högt för andra eller att lyssna till någon jag tycker om som läser för mig. När barnen var mindre läste jag för dem i evigheter och ville aldrig sluta. Nu läser de själva och har med sig böcker överallt. Men vi läser fortfarande högt, fast inte lika ofta. På jullovet passar det alldeles utmärkt när alla är hemma och vi har mer tid än till vardags. Då är det fint att läsa Charles Dickens En Julsaga. Det har vi gjort många gånger. Nu har den kommit i en alldeles sagolik nyutgåva på B. Wahlströms förlag, illustrerad av Robert Ingpen som berikat berättelsen med sina magiska bilder. De där stunderna tillsammans, med tänd gran, knastrande brasa och berättelsen om Ebenezer Scrooge som valt kyla och ensamhet för att pengarna är viktigare än kärlek, värme och gemenskap för honom, de stunderna kommer alltid att finnas kvar i mig när jag tänker på jullovet. En Julsaga är så fantastisk att prata om eftersom den är så allmängiltig, så tidlös och ständigt aktuell. Vi får fundera på vad vi tycker är viktigt i livet och på hur vi prioriterar. Och du och jag får turas om att läsa, eftersom vi båda vill höra på varandra. Man blir aldrig för gammal för högläsning, det blir alltid sköna stunder tillsammans och någon sitter och stickar och någon ser in i brasan och någon annan kryper nära och ser på bilderna medan någon blundar och lyssnar. Och våra barn får jullovsminnen som jag hoppas de bär med sig med värme genom livet. 
 
 
 

KOMMENTARER:

 • LyckligaPraliner säger:
  2014-01-07 | 13:42:59
  Bloggadress: http://www.lyckligapraliner.blogspot.com

  Har aldrig läst boken men borde nog faktiskt det. Filmen har vi sett. Ska göra det igen. Tycker om att se filmer med budskap som man kan prata med barnen om sen. Alla filmer/böcker kan man väl prata om men en del lite extra. Sist vi såg just denna var den yngste för ung och han förstod inte. Men dottern som är äldre förstår mer och uppskattar säkert den filmen ännu mer nu. Vi brukar se Kalle och chokladfabriken. Mycket att prata om då det gäller den.

  Kram

 • Cattis säger:
  2014-01-07 | 17:30:30
  Bloggadress: http://cattise.blogg.se

  Jag la precis boken i min favoritlista på bokus, jag har "bara" sett disneys version inte läst boken. Men filmen gör mig alltid lite ledsen för Scrooges skull, jag tror det kan vara en bra bok att läsa tillsammans med barnen.

 • Mellan skog och gård säger:
  2014-01-07 | 19:36:56
  Bloggadress: http://mellanskogochgard.blogspot.se

  En Julsaga är en av mina favoriter! Vi läser högt för barnen på kvällen varje dag, men sådana där stunder när jag läser för båda barnen samtidigt är det sämre med... Det kanske kan ändras så småningom! Vi får nog gå till biblioteket oftare också, jag blir lite trött på deras favoriter får jag medge :)

  Och förresten, det du skrev om att ha en trave med julbocken framme varje jul är ju en underbar idé som jag ska ta efter! Så stämningsfullt och nära till hands att plocka i.

  Kram på dig och hoppas att du mår bättre!

Kommentera inlägget här: