Queen of Kammebornia

Att byta perspektiv

Kategori: Livet liksom, Queen of Kammebornias filosofi, Skolan

 
Jag tycker om att byta perspektiv ibland. Jag tror att det är bra att göra det. Att se saker från andra håll än man är van vid. I Döda poeters sällskap låter Mr Keating eleverna ställa sig på bänkarna för att just byta perspektiv. För att se klassrummet från en annan vinkel än de är vana vid. Jag brukade göra det med mina elever ibland också, när jag jobbade som lärare. Jag har klättrat på köksbänkarna med mina barn och legat på golvet och tittat upp i taket för att se hur rummet ser ut underifrån. Jag kan bli alldeles full i skratt ibland om jag står högt upp på en stege och ser ett rum uppifrån. Det ser helt annorlunda ut än man är van vid när man går omkring som vanligt. När barnen var små brukade jag ibland servera mellanmålet under köksbordet istället för vid bordet som vanligt. Det var mysigt att sitta där under, som om vi hittade ett nytt rum i rummet liksom. En gång när vi satt där och åt mellanmål sa storebror: Att sitta här under köksbordet och äta äppelbåtar med dig mamma och med mina syskon, det är livet tycker jag. Det var en fin stund. Men man får inte klättra på bänkarna och sitta under köksbordet för ofta, för då blir det ju inte speciellt. Det måste liksom avvika från normen och då får det ju bara ske ibland om man vill behålla effekten. Effekten är att genom att bryta mönster, genom att se saker från ett nytt eller annorlunda perspektiv, se hela världen från ett nytt eller annorlunda perspektiv. Då kan det väckas nya tankar och nya saker kan hända. Som att man känner livet i sig när man äter äppelbåtar. Eller att man lättare kan sätta sig in i andra människors sätt att tänka och se saker. Att se världen med nya ögon, från nya vinklar. Jag tror att man genom att byta perspektiv ibland kan utveckla ett vidare synsätt och därigenom i förlängningen bli en mindre inskränkt och mer empatisk och förstående människa. Att liksom öppna våra tankebanor för nya kullerbyttor, loopar och labyrinter som kan förbättra världen.

Jag tycker om att ligga på marken och se upp i trädkronorna eller ormbunkarna. Jag tycker om att se världen från nya perspektiv. Precis som jag vill se problem och problemlösningar från olika håll för att finna den optimala lösningen.
 
 
Temat för veckans fotoutmaning hos Edith & jag och Mamma med ambitioner är Underifrån. Fler bilder och tankar om Underifrån finns hos Maria och Kristina.