Queen of Kammebornia

Smörlycka

Kategori: Kammebornias kök, Livet liksom

 
Jag dricker kaffe och läser det nya numret av Äkta Mat. Det verkar vara specialskrivet för mig med artiklar om smör och kål. Jag sjunger grönkålens lov så här års, som alltid på vintern, och tycker att kål överhuvudtaget är så vackert, gott och underskattat. Ingen här hemma glömmer väl när jag gjorde världens godaste kåldolmar med hjälp av ett recept från 1949 till exempel. Smör är gott, är ett vanligt uttryck i Kammebornia. Jag har faktiskt aldrig i hela mitt liv köpt margarin. Och jag erkänner att det är en av de saker jag är rädd för här i världen. En gång för många år sedan stod jag hemma i köket och hade påbörjat något av alla mina bakprojekt och upptäckte till min fasa att smöret var slut. Jag sprang över till grannen och bad att få låna lite smör. Det var världens gulligaste granne och hon kom glatt med ett helt kilo margarin. Jag fick panik men dolde den väl. Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag kunde ju inte dra min föreläsning om margarinets fasor och förjävligheter för jag ville ju inte att hon skulle känna sig dum som hade köpt margarin och antagligen använde det också. Jag log och tackade och tog emot och åkte och köpte smör. Margarinet fick ligga i kylen och sen minns jag inte hur jag gjorde. Antagligen gav jag tillbaka paketet fast jag helst hade velat ge henne smör istället. Jag tänker att jag var feg, men jag skyller på att det var så där en 20 år sedan. Nu skulle jag ha berättat vad jag tänker om smör och margarin. På ett fint sätt så att hon inte skulle känna sig dum. Förhoppningsvis. 
 
Min mamma lärde mig redan som liten att älska smör och att aldrig någonsin använda margarin. Margarin är en hårt processad industriprodukt, full av kemiska tillsatser. Man börjar med att skövla regnskog för att få tag på till exempel palmolja. Sen transporterar man den i fartygstankar som man också transporterar lösningsmedel och bensin i och därefter får den genomgå kemiska processer där man tillsätter konstgjorda saker som aromämnen, konsistensgivare och färgämnen. Innan det kallas margarin, någonstans i den kemiska processen kan man välja om man vill använda det sk industrifettet i målarfärg, hudkräm eller i margarin. Beroende på vad man ska ha det till tillsätter man fler ingredienser. Sen sprider man en massa lögner och förfalskade sanningar om hur nyttigt det är med margarin och hur farligt det är med smör som är tillverkat av grädde och kanske lite salt. När människor började äta mindre smör och mer margarin, på 50-talet, började medelvikten öka. Så skyll inte fetma på smör! 

När jag bodde ensam och mest längtade efter Dennis och hade svårt att koncentrera mig på att äta eftersom jag trampade kärleksbrev i snön och ville dansa och skriva dikter och kramas hela tiden, då fanns en ostbutik i vår stad som sålde ett himmelskt smör. 
- Kommer du ihåg när du levde på lax och avocado och det där handkärnade smöret som hade lagrats i en grotta i alperna Pia? brukar Principessa påminna mig. Och ja, jag kommer ihåg hur jag längtade och grät och skrattade om vartannat och jag kommer ihåg hur fantastiskt gott det var, det där smöret som jag tröståt. Ostbutiken finns inte kvar och jag vet inte hur jag ska få tag på grottlagrat smör i vår lilla stad. Men nu vet jag hur jag kan göra eget smör, för det står det flera sidor om i Äkta mat.
 
Sen att det finns artiklar om att laga mat på vedspis och att skinka utan giftig nitrit är godare än den med nitrit, det gör ju bara kaffestunden i soffan längre.
 

KOMMENTARER:

 • morsan säger:
  2013-12-10 | 13:56:01
  Bloggadress: http://lenashagtorp.blogspot.com

  Helt rätt!!! Det ska vara äkta vara. Något margarin kommer inte in i mitt kök!
  Kram lena

 • Elle säger:
  2013-12-10 | 14:31:46

  Jag har vedspis och äter smör såklart!
  Älskar att läsa din blogg <3
  Önskar dig allt de goda och en fortsatt trevlig advent
  Kram!

 • Lotta i USA säger:
  2013-12-10 | 14:53:03
  Bloggadress: http://www.charmigacharlie.blogspot.com

  Bara smör för mig också! Och grönkål är jag häftigt förälskad i.

  Och jag skulle älska att pröva hankärnat smör som lagrats i en grotta i alperna. Eller I Kammebornia <3

 • Linda i Berlin säger:
  2013-12-10 | 15:44:57
  Bloggadress: http://soiliveinberlin.wordpress.com

  Ja, riktigt smör är godast. Även om jag nu inte äter mjölkprodukter längre. Men innan, när jag gjorde det, så åt jag bara smör. Margarin är verkligen en fruktansvärd produkt.

  Du får börja göra eget smör och sälja istället :)

 • Anna säger:
  2013-12-10 | 16:20:18
  Bloggadress: http://undertidenleverjag.wordpress.com

  Åh gräddkokt grönkål som är SÅ gott! Jag har övergått till smör jag med. Hu och hå men jag är uppväxt med margarin... Måste ta ett snack med mamsen och det fort!

 • LORISSA LOVEBOMB säger:
  2013-12-10 | 19:36:31
  Bloggadress: http://lorissalovebomb.se

  När jag var liten sa jag till mamma, som så gott som alltid lagade maten, att margarin (bordsmargarin i just det fallet) smakade salva. Hon sa åt mig att sluta tramsa och äta upp mitt bröd. Men jag tycker det fortfarande. Att margarin är inget att ha, det känns på smaken. Smakar det salva på en smörgås så smakar det salva i bakverk. Och nu köper inte ens mamma margarin längre :)

Kommentera inlägget här: