Queen of Kammebornia

Vi ligger i soffan

Kategori: Kammebornias kök, Konst och film och böcker och musik, Livet liksom

 
Vi ligger i soffan lite hullerombuller, lillebror och jag. Det börjar skymma just när man vant sig vid att det ljusnat och vi tänder ljus och bläddrar i böcker och talar om för varandra hur mycket vi tycker om varandra. Viggos favoritbakbok är Bake my day. Den är inte så tantig, säger tolvåringen. Och det kan man verkligen inte anklaga den för att vara. Mattias Kristiansson skriver i förordet att han varken är en charmig bullmamma eller en pedant konditor utan helt enkelt en självutnämnd bakbloggskunglighet och kakfantast. Och det är ju det som är så underbart. Han sticker ut. Jag blir alldeles glad när jag tittar i den, fast jag säkert räknas som charmig bullmamma. Men jag gillar ju olika. Och jag gillar att alla inte måste baka på samma sätt och ha samma förhållande till bakning. Jag gillar att det kommer nya infallsvinklar. För då kan fler få bli besatta av bakning på sitt eget sätt. Hela boken är som ett fyrverkeri av fantasi och lekfullhet. Som en sprakande sockerdröm, full av flygande chokladmazariner, (o)lyckokakor och marsipanbröst. Ingenting är omöjligt, the sky is the limit. Det är nytt, det är ungt, det är roligt och kreativt. Jag bara måste gå in på Mattias Kristianssons blogg och det är lika glatt och sprakande lustfyllt där. Och vi får ett starkt behov av att göra cakepops med chili, som ser ut som jättetändstickor. Vilken fantastiskt fin julklapp till en ung kille eller tjej som gillar att baka. Eller till vem som helst med barnasinnet kvar och lusten att överraska. Ungdom har ju faktiskt inte bara med ålder att göra.
 
Jag bläddrar i Sweet dreams och visar Viggo chokladkapitlet. Uga! Jag typ dööör! Jag vill ha choklad! Åh! Maj gådd! Mmm... kvider han från andra sidan av soffan. Choklaaaad! Plåga mig inte! Ja, där ser man. Tantiga böcker kan också vara ljuvliga för en tolvåring. Fast det går nog inte att kalla Sweet dreams för tantig hur man än försöker. Ord som förförisk, ljuvlig, frestande och bedårande passar bättre. Hela boken är som ett gnistrande smycke, ett pärlhalsband med tårtlycka. Undertiteln Tårtor, Kakor och annat Drömgott passar så bra. Drömgott. För hela boken är som en dröm. En sådan där flärdfull, glittrande dröm med stora blombuketter, vackra tyger och parfym. Mer siden och sammet än bomull och lin. Extravagant, skulle min mormor ha sagt. Jag hittar en halv chokladkaka som vi får dela på när chokladsuget slår till eftersom vi just idag inte orkar eller förmår baka änglabiskvier, chokladbakelser med blåbär eller kolacheesecake. Vår chokladkaka heter i alla fall crushed diamonds, det passar bra som kompensation. Men en annan dag, när jag inte har pyjamasbyxor på mig, ska jag baka vit choklad och citroncheesecake. Så det så. 
 
 
 
Förresten har jag hittat en bok med massor av underbara bilder och recept på glutenfria kakor och tårtor och andra godaker. Sockerdrömmen - glutenfri magi i köket. Galet bra! Nu tycker jag att Moa kan komma hit så att jag får baka en massa godsaker som hon också kan äta. Moa är en av EllaBella Päronsmällas bästa kompisar och jag tycker så synd om henne när jag har bakat kanelbullar. Men nu så. Förresten verkar Sockerdrömmen så bra att den inte alls bara är till för glutenintoleranta. Mer så att den är till alla. Här finns både pepparkakor, cupcakes, tårtor, frukostfrallor, pizzadeg och kavring.

KOMMENTARER:

 • CreandoPhoto säger:
  2013-12-09 | 02:15:39
  Bloggadress: http://www.creandophoto.se/blogg

  Citron- och vitchokladcheesecake...låter som himmelriket!

 • Tanja säger:
  2013-12-09 | 07:24:27
  Bloggadress: http://personligpragel.blogspot.com

  Å...den boken måste jag hitta...den med glutenfria kakor. Min äldste son har bluvit intolerans mot gluten. Jag som är så glad för att baka har nästan tappat lusten. Men jag har hittat en recepbok för glutenfritt brld som är suverän. Nytt bröd, heter den. Kram

 • Mia Arp säger:
  2013-12-09 | 09:51:50
  Bloggadress: http://www.hippiechic.blogg.se

  Ja, chokladböcker kan verkligen få upp suget! Jag som varken äter gluten eller socker utan mest raw food kan ha det lite knepigt med sådana böcker. Försöker hålla mig till raw food bakböckerna – det finns så många fantastiska! Ska snart baka en riktig härlig raw bär cheese cake och skriva om på bloggen så håll utkik. Men för nu vill jag tipsa om enklaste sättet att göra glutenfria våfflor på! Får du besök som är glutenintolerant är det bara att slänga ihop en våffla på 5 min. Här kommer mitt recept:

  http://hippiechic.blogg.se/2013/may/glutenfritt-vaffelbrod.html

  Kram, Mia
  ps. du skriver så mysigt, perfekt en sån här mensdag som idag, tack för att du piggar upp <3

 • Anonym säger:
  2013-12-09 | 11:44:05

  Å lillan satt på pottan å gjorde cho-ko-lad, då kom en liten rått å fråga vad det va:)

 • Anna säger:
  2013-12-09 | 11:44:51
  Bloggadress: http://undertidenleverjag.wordpress.com

  Oj, anonym var visst jag:)

 • Helena säger:
  2013-12-09 | 12:05:23

  Åh vad kul att du skriver om två av mina favoriter. Mattias blogg har jag följt länge och han är så härligt knasig och helt befriad från tvång och måsten. Roy Fares är ju också en fantastisk bagare och en sån "jag mötte Lassie"-kuriosa är att min systers kompis är bagerilärare i Örebro och har lärt Roy allt han kan (som Baloo sa om Mowgli).
  Chokladdrömmar och bärsymfonier åt er alla i Kammebornia!
  Kram

 • Madeleine säger:
  2013-12-09 | 12:34:05
  Bloggadress: http://whitemaskgirl.wordpress.com

  Själv bakar jag bara glutenfritt. Det är en utmaning men jag mår så mycket bättre utan gluten. Sen så är det ju så kul att baka. När vi står hela familjen i köket och min son trycker ut pepparkakor som ska vara labradorer men mer ser ut som Nessie, ja då blir man lycklig.

 • Malin - stjärnflocka säger:
  2013-12-09 | 14:55:19
  Bloggadress: http://www.stjarnflocka.blogg.se

  Du skapar köphysteri!!!
  Du får mig att vilja ha alla de där böckerna nu :)
  Kram på dig du fina!

Kommentera inlägget här: